7. 2. 2020, aktualizováno 3. 8. 2022

Chystáte se na rekonstrukci kuchyně? Přinášíme vám 6 jednoduchých tipů, na které byste při proměně kuchyně neměli zapomenout.

1. Stanovte si rozpočet

Začneme stanovením rozpočtu. Kuchyň je investice na mnoho let. Denně se v ní pohybujeme, musí se nám tedy líbit a být co nejkvalitnější, aby nám dělala radost co nejdéle.

Na čem můžete ušetřit?

Ušetřit se dá na vnitřním vybavení skříněk. A pokud oželíte tichý dojezd zásuvek, výsuvné regály a drátěný program ve skříňkách, ušetříte snadno i deset tisíc. Dále jsou to atypická řešení – čím víc věcí se musí přizpůsobovat, tím strměji cena stoupá.

Za co připlatit?

Naopak se nevyplácí šetřit na kování, které je velmi namáhané a obvykle to bývá první, co se po letech v kuchyni porouchá.

2. Naplánujte si termín

Je dobré začít včas. A včas při rekonstrukci kuchyně znamená ideálně tři měsíce předem. Je potřeba najít správného dodavatele, nabídka kuchyňských studií a truhlářů je velmi široká, hezké a kvalitní kuchyně lze najít také v prodejnách nábytku. Všechno má svá pro a proti.

Studia a truhláři dokážou vyrobit jakýkoli atyp, výroba na míru ale není levná a nějaký čas trvá. Běžné jsou dodací lhůty mezi třemi a šesti týdny. Naopak nabídka řetězců je omezená. Musíte si vystačit s několika typy skříněk, barev a materiálů, velkou výhodou ale bývá cena a dostupnost zboží skladem.

Kuchyně na míru, nebo z IKEA? Odpověď najdete v našem článku.

3. Vyberte si materiál a barvy

Z materiálů je stále nejpopulárnější lamino pro jeho cenovou dostupnost, dlouhou životnost a obrovskou škálu barev a dezénů. Největší klasika jsou imitace dřeva, z jednobarevných je pořád v kurzu čistě bílá, vanilková a obecně světlé barvy. V moderních kuchyních se objevují dvě barvy skříněk, třeba dolní barevné, horní bílé, vzorované skříňky a kombinace skla a nerezu.

Kuchyně z masivu se dnes vyrábějí už méně. Dřevo je sice krásné, má však vyšší cenu. Při montáži byste měli počítat s jeho roztažností v závislosti na vlhkosti. Proto se častěji používá dřevěná dýha, která je levnější, lehčí a také velmi odolná.

Čistá bílá kuchyně je stále moderní.
Bílá kuchyně je stále moderní a hodí se do každého interiéru.

Když máme vybraného dodavatele, materiály a barvy, je třeba pustit se do návrhu rozmístění. Většina studií a truhlářů vám návrh udělá podle vašich požadavků. Některé obchodní domy s nábytkem nabízejí možnost udělat si návrh v jejich vlastním plánovači. Mnoho programů na plánování kuchyně je zdarma dostupných na internetu, snadno to ale zvládnete i s tužkou, papírem a fantazií.

V ideálním světě je trojúhelník lednička – dřez – sporák a mezi nimi vždy pracovní plocha. Jenže my nejsme v ideálním světě. Často se musíme přizpůsobit umístění oken, dveří a rozvodů. Proto se snažte vše naplánovat hlavně s ohledem na pohodlí při vaření.

Přečtěte si, jak vybrat správný tvar kuchyňské linky.

4. Naplánujte elektroinstalaci, plyn, vodu nebo odpady

Pokud měníte místnost takříkajíc od podlahy, je právě teď vhodný okamžik na plánování elektroinstalace, plynu, vody, odpadů a topení. Naštěstí v dnešní době už nemusíte řešit spoustu věcí, například zda lze dát troubu vedle lednice. Moderní spotřebiče hřejí dozadu, nikoli do stran, a právě díky tomu odpadá mnoho omezení z předchozích let. Co se týče spotřebičů, můžete si vybrat samostatně stojící či vestavěné. Nedá se říci, že by jedna kategorie byla lepší než druhá, až na detaily je to čistě estetická záležitost. Za zmínku stojí například vestavěná myčka, která je tišší, než samostatně stojící.

Nyní si také vybíráme, zda chceme v kuchyni ostrůvek, spojení s obývákem, jestli chceme sporák plynový, elektrický, nebo indukční, zda digestoř odtahovou – v případě, že ji můžete napojit do komína, nebo odtahové šachty, nebo filtrační, pokud tuto možnost nemáte.

5. Zaměřujte s profesionálem

Před samotnou objednávkou je dobré nechat si kuchyni zaměřit odborníkem. Je to placená služba, ale mnohonásobně se vám vyplatí. V tuto chvíli se totiž zjistí přesné rozměry místnosti. A taky případné nerovnosti stěn, podlahy, a díky tomu pak předejdete nepříjemným překvapením při montáži. Pokud si necháte kuchyň vyrobit na míru, po zaměření bude sedět opravdu přesně.

I když to vypadá jednoduše, montáž kuchyně není žádná legrace. Je dobré ji svěřit odborníkům, kteří dokážou vyřešit většinu zádrhelů a vše přesně i pevně upevní. Nikdo nechce u snídaně zažít to, co můj kamarád. Tomu se jednoho dne poroučela horní skříňka z ničeho nic k zemi i se skleničkami a talíři. Diagnóza: chyba při montáži.

6. Ozývejte se, ptejte se

Naše poslední rada, kterou ale uplatníte kdykoli během realizace, zní: NEBOJTE SE OZVAT. Kdykoliv se bude dít něco jinak, než jste si přáli, ihned to sdělte pracovníkům, kteří práci dělají. Hodně škod se dá napravit během realizace. Po montáži je správné všechno zkontrolovat a případné nedostatky řešit ihned. Ale i později. Když během používání zjistíte, že se něco viklá, drhne šuplík, nebo se správně nedovírají dvířka, nic neopravujte sami. Abyste se nepřipravili o záruku, kontaktujte zodpovědného dodavatele a domluvte si termín návštěvy.

Během rekonstrukce kuchyně můžete potřebovat spoustu odborníků: truhláře, instalatéra, elektrikáře, možná i zedníka, podlaháře, plynaře, psychologa… a všechny najdete u nás.

Máte za sebou rekonstrukci kuchyně? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskuzi pod článkem. Máte nějakou otázku? Rádi Vám ji zodpovíme.

0 0 Počet hlasů
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Přidejte svůj názor.x